Aktualita ze dne 19.2.2014

Dny mezinárodní kuchyně pokračují. Dnes polévkou z drobů a bulharskou sarmou. Jako každá přímořská kuchyně je i ta bulharská zdravá a lehce stravitelná. Základ tvoří tři složky, které se používají již po staletí a místní obyvatelé se bez nich rozhodně neobejdou. Tou první je sýr, u nás známý jako balkánský, který se používá do salátů i slaných moučníků. Další neodmyslitelnou potravinu – jogurt neboli kiselo mljeko – jedí všichni, všude a každý den. Trojlístek doplňuje bylinka, chutí podobná oreganu, zvaná saturejka. Obvyklý jídelníček Bulhara vypadá následovně: ke snídani se podává jogurt a slaný štrúdl (banica), oběd i večeře začínají salátem, pak následuje hlavní chod, což je nejčastěji pokrm z hovězího nebo jehněčího masa v kombinaci se zeleninou. Samozřejmě nesmí chybět dezert, nejčastěji baklava v různých podobách. Stoluje se, jak je obvyklé ve všech přímořských oblastech, ve stylu „co se vleče, neuteče“. Ani naši klienti nespěchají, na čem si pochutnali se podívejte zde.

Předchozí článek
Následující článek