Aktualita ze dne 19.2.2014
Dny mezinárodní kuchyně pokračují. Dnes polévkou z drobů a bulharskou sarmou. Jako každá přímořská kuchyně je i ta bulharská zdravá a lehce stravitelná. Základ tvoří tři složky, které se používají již po staletí a místní obyvatelé se bez nich rozhodně neobejdou. Tou první je sýr, u nás známý jako balkánský, který se používá do salátů i slaných moučníků. Další neodmyslitelnou potravinu – jogurt neboli kiselo mljeko – jedí všichni, všude a každý den. Trojlístek doplňuje bylinka, chutí podobná oreganu, zvaná saturejka. Obvyklý jídelníček Bulhara vypadá následovně: ke snídani se podává jogurt a slaný štrúdl (banica), oběd i večeře začínají salátem, pak následuje hlavní chod, což je nejčastěji pokrm z hovězího nebo jehněčího masa v kombinaci se zeleninou. Samozřejmě nesmí chybět dezert, nejčastěji baklava v různých podobách. Stoluje se, jak je obvyklé ve všech přímořských oblastech, ve stylu „co se vleče, neuteče“. Ani naši klienti nespěchají, na čem si pochutnali se podívejte zde.